Geschiedenis

Wie is CV Blauw-Wit?

De historie van Carnavalsvereniging Blauw-Wit gaat terug tot de vorige eeuw. In het begin van de jaren tachtig ontstond in Mariarade weer de behoefte aan een carnavalsvereniging. Carnavalsvereniging “De Koelköp” was vertrokken naar het Trefcentrum nadat het voormalige Gemeenschapshuis van Mariarade was afgebrand. Sindsdien was Mariarade zonder carnavalsvereniging. Het werd dus weer tijd dat er in Mariarade zelf volop Carnaval gevierd kon worden.

In 1983 werd gestart met een groep die hoofdzakelijk uit leden van de voetbalvereniging Mariarade bestond.


De start begon bij VV Mariarade

Afgesproken werd dat jaarlijks op 11 november of de daarop volgende zaterdag de Prins zou worden uitgeroepen hetgeen tot op heden zo is gebleven.

De eerste Prins die de scepter over het narrenrijk van Mariarade mocht zwaaien was Ger 1e  (Franssen).

Prins "Ger 1e"

De kostuums waren toen nog eenvoudig, zo geheten Charlie Chaplin jassen. De eerste steken werden gesponsord door Fred van den Heuvel (Fred van den Heuvel was jaren lid van de vereniging en is nog steeds sponsor). Na twee jaar, toen bleek dat de vereniging goed draaide, is besloten om zwarte pakken aan te schaffen met een logo erop.

In de aanloopjaren ontving de vereniging veel steun van de Stichting Gemeenschapshuis Mariarade. Het gemeenschapshuis vormt de thuisbasis van de vereniging en is daarmee de eigen narrentempel van CV Blauw-Wit

CV Blauw-Wit is al vanaf de oprichting een zeer dynamische vereniging met veel talent en creativiteit. Dit uit zich onder meer in optredens van eigen leden tijdens de verschillende avonden (o.a. de proclamatie) van de vereniging.  De eerste vijf jaren van het bestaan werden de avonden opgeluisterd door een orkest maar daarna door disc-jockey Ferdy Vroomen die tot op heden de vereniging trouw is gebleven en steeds weer opnieuw voor weergaloze avonden zorgt. Ferdy was in 2005 zelfs de jubileumprins van de vereniging bij het 22-jarig bestaan.

Harry van Hardefeld

Jubileumprins 1x11 Harry 1e van Hardeveld

.Ferdy Vroomen

Jubileumprins 2x11 Ferdy 1e Vroomen

In 2016 heeft de vereniging haar 33 jarig jubileum gevierd met Prins Robert I.

1 prins rr

Jubileumprins 3x11 Robert 1e Ruiter

Het carnaval in Mariarade is, mede dankzij de ‘Narren’ van Mariarade, uitgegroeid tot een fantastisch en spectaculair gebeuren dat zelfs tot buiten de gemeentegrenzen bekend is. Steeds meer carnavalsvierders, groot en klein, vinden de weg naar de Narrentempel van CV Blauw-Wit. De vereniging is gegroeid en de ambities zijn meegegroeid. Inmiddels is C.V. Blauw-Wit Mariarade uitgegroeid tot een vereniging die zich ten doel stelt om invulling te geven aan het vieren van carnaval in en rondom Mariarade. Hierbij ligt de nadruk op de maatschappelijke relevantie van carnaval voor iedereen. Via carnaval wil C.V. Blauw-Wit Mariarade een lach toveren op de gezichten van iedereen!

Sinds jaren bouwt de vereniging al een eigen wagen. Samen met een grote groep Blauw-Witters trekt de wagen dan mee in de grote optocht van Hoensbroek op carnavalsmaandag. Met grote regelmaat vallen zowel de wagen als de groep in de prijzen.


De wagen in het jaar van Prins "Albêr 1e"

Het programma van de CV Blauw-Wit is door de jaren heen gegroeid en er zijn tradities ontstaan. Deze worden vervolgens maar al te graag in ere gehouden. Een aantal tradities staat volledig in het teken van de doelstelling van C.V. Blauw-Wit Mariarade om carnaval vieren door, voor en met iedereen! Zo houdt de vereniging houdt zich bijvoorbeeld bezig met:

  • het opluisteren en mede invulling geven aan het schoolcarnaval van de Basisschool de Regenboog;
  • het mede organiseren van de SHC-avond “Gebrook blief Gebrook”;
  • het opluisteren van de carnavalsmiddag bij Novizorg in Hoensbroek;
  • het organiseren van een jaarlijkse galazitting;
  • zowel de kinder- als de grote optocht "va Gebrook";
  • het opluisteren van de carnavalsavond in het Juphuis in Heerlen;
  • de processie in Mariarade;

Sinds 1994 is CV Blauw-Wit ook lid van de SHC (Samenwerkende Hoensbroekse Carnavalsverenigingen).  De onderlinge verstandhouding tussen de verschillende verenigingen en het plezier onder de verenigingen van Hoensbroek is fantastisch. Naast CV Blauw-Wit zijn bij de SHC nog aangesloten “De Bistrojanen”, “De Lotbroekers”, “De Kangaroes”, “De Klotsköp” en het “CCH”. De verenigingen treffen elkaar op de respectievelijke recepties en ook op de gezamenlijk georganiseerde avond “Gebrook blief Gebrook”.

Naast de mannelijke leden draaien ook de vrouwen bij CV Blauw-Wit volop mee. De dames organiseren veelal optredens en ondersteunen alle activiteiten waar mogelijk. Daarnaast zijn zij altijd van de partij wanneer er volop gevierd kan worden.


Groepsfoto C.V. Blauw-Wit Mariarade 2022

Van een kleine vereniging is CV Blauw-Wit Mariarade uitgegroeid tot een begrip in de wijk Mariarade. CV Blauw-Wit stelt zich dan ook tot doel om de carnavalsviering in de wijk Mariarade te dragen en uit te dragen en zulks niet onverdienstelijk. In het van oudsher zeer rijke verenigingsleven van Mariarade heeft CV Blauw-Wit inmiddels een prominente plek verdiend.

CV Blauw-Wit Mariaradewenst alle carnavallisten met carnaval drie dolle en te gekke carnavalsdagen en een fantastische optocht en buiten de carnaval ook veel sjpass en plezeer. Want gedenk steeds: Geneet van ’t leave, zolang es ze kins!

Tot slot verwijst CV Blauw-Wit Mariarade graag naar de fotopagina op deze site waarop historisch en recent beeldmateriaal te vinden is.