In gesprek met jubileum Prins Robert I

Interview Prins Robert I van C.V. Blauw Wit

 

Verliefd, verloofd, getrouwd?

Ik ben verliefd op Nicole, blij verloofd met RRA advocaten en gelukkig getrouwd met d’r vastelaovend. Of was het een andere volgorde ….?

Beroep tijdens de overige vier seizoenen?

Gewoonweg ‘moelejan’. Als advocaat heb ik van praten mijn beroep gemaakt.

Wat wilde ik vroeger worden?

Oh, wat wilde ik graag straaljagerpiloot worden. Die droom was snel vervlogen, want ik pas echt niet in de schietstoel. Voetbal vind ik leuk, maar ik ben er niet goed in. Uit beroepskeuzetests kwam steevast voedselbereiding en dat past bij mijn Weberpassie. Marktkoopman, net als mijn ouders, was niets voor mij. Ik kan namelijk heel moeilijk vroeg opstaan.

Wat eet ik graag?

Ik houd van lekker eten. Witlof staat met stip op één, gevolgd door tuinbonen. Opvallend dat dit groentes zijn, dacht het niet. Ligt aan mijn opvoeding. Ik lust op zijn tijd ook graag Grieks en Chinees, maar mijn meiden zijn echte frites-monsters.

Hobby? Ik mag graag wat fotograferen en digitaal kloemelen met beeldmateriaal. Weberen is een nieuwe passie en natuurlijk vastelaovend vieren. Sinds mijn meiden hockeyen ben ik ook vaak op het hockeyveld en ben ik zelfs teammanager van een van de teams. Lief en leed deel ik met mijn koempelclub Roda JC Kerkrade. Die club zit diep van binnen. Als jonge jongen ging ik op zondag vaak naar Kaalheide en tegenwoordig ga ik samen met Jos met veel plezier naar het PLS.

Ik krijg een kleurtje van…?

Hhmm ….vrouwelijke aandacht, behalve de aandacht van mijn vrouw. Dat gaat me inmiddels redelijk goed af. Omgaan met complimenten vind ik soms lastig. Ik vind waardering heel belangrijk, maar dat hoeft niet in de spotlights. Prins zijn betekent wel in de spotlight staan en daar geniet ik ook van, maar ik geniet ook door gewoon overal bij te zijn en alles in me op te nemen.

Meest riskante besluit afgelopen jaar?

Omdat ik vijf jaar geleden al gevraagd ben voor het Prinsschap, kan ik dat niet noemen. Dan maar die van het kopen van de grote telefoon met heerlijk grote cijfers en letters ….

Wat kan ik goed en wat kan beter?

Zoals gezegd, mag ik graag ´moelen´, maar mijn vrouw en kinderen zeggen terecht dat ik beter moet luisteren.

Wat heb ik met carnaval?

Het is een heerlijk warm feest dat dicht bij me staat. Carnaval vier je samen! Plezier, ontspanning en creativiteit samen met vrienden en mensen die wat voor me betekenen. Hoeft niet super uitbundig, maar wel een paar dagen de volledige focus op vastelaovend. Ik vier het graag op mijn eigen manier. Ga graag eens naar een evenement zoals het LVK, maar vier vooral in mijn eigen omgeving, in mijn eigen kroeg, met mijn eigen vrienden en bekenden. Pap en mam vierden vroeger al carnaval. Pap was op zijn 20e de eerste Prins van C.V. Edelweiss uit Brunssum en mijn broer was Prins bij ons eigen Blauw Wit in het seizoen 2002-2003. Ik heb mijn vrouw ook ontmoet tijdens carnaval. Ik vierde toen nog in Broenssem. Via mijn vrouw heb ik Gebrook leren kennen en dat beviel goed. Vastelaovend in Mariarade heb ik ontdekt door mijn neef Luc die goed bevriend was met oud Prins Gerrie de Jong. Mariarade beviel ons zo goed dat we er in 1997 zijn komen wonen.

Wat heb ik met muziek?

Ik houd van rock-achtige muziek. Denk aan Bruce Springsteen, Anouk en AC/DC . Het moet wel lekker in het gehoor liggen.

Mijn favoriete vastelaoves leedje?

Het een en ander van de Bölkes (een onbekend groepje uit Mariarade), Kölsch: met name Brings en de Höhner, Limburgs: Kartoesj, Ummer d´r Naever en de Heeringbiessere. De tekst van het nummer “Durf tse Leave” van de Heeringbiessere beschrijft voor mij het ultieme vastelaoves gevoel. Daarbij is het ook nog een leuke mars en dat kan zelfs ik aan!

Wanneer ben ik als Prins gevraagd?

Zoals gezegd meer dan vijf jaar geleden na een carnavalsactiviteit. Ik zat met Joep Gorski op het biljart aan het einde van een avond. Hij zei: `Is dat niets voor jou en dan tijdens ons jubileum?` Ik heb meteen ja gezegd en hoefde er niet over na te denken.

Mijn mooiste vastelaoves moment?

Dat is niet een moment, dat is een gevoel. Voorbereidingen treffen. Thuis L11 opzetten, overal confetti op de grond,  nonnevotten op tafel, koude schotel in de koelkast, zuurvlees op het vuur, overal hangen “peksjes” en steeds weer net even te laat zijn voor de volgende activiteit.

Hoe eindigt een avond doorzakken?

In bed.

Wat heb ik te zeggen tegen de burgers va Gebrook?

Vastelaovend vier je samen! Samen met wie dan ook. In deze tijd belangrijker dan ooit. Het maakt niet uit met wie, ‘n braggelaer, ‘n breuzelaer, ’n wauwelaer etc.

Wat heb ik met het motto 5 x11 jaor versjlingerd aa Gebrook?

Gebrook is mijn thuis geworden. Ik ben weliswaar import, maar toch. In Gebrook veul ich mich thoes, op Mariarade bin ich greutsj!

Wat drink ik graag?

Ik kan genieten van een pilske op zijn tijd.

Wat hebben we je niet gevraagd?

Wat is mijn gewicht en wat weeg je voor en na carnaval?

Te veel … en daarna nog meer……………

Wat wil je volgende generaties meegeven?

Poeh … wel diepzinnig zeg. Laten we onze kinderen opvoeden om niet alleen goed voor zich zelf te zorgen maar ook goed voor anderen te zijn. Vaak hoor ik mensen met stemverheffing roepen wat zij er wel niet van vinden. Misschien is het goed om ook eens na te denken over wat anderen vinden en waarom ze dat vinden. Een samenleving is samen leven.

Het meest gênante vastelaoves moment?

Dansend na de optocht in mijn lange onderbroek op de salontafel in de woonkamer, terwijl de rolluiken nog open waren.

 

Was getekend

DSC_7321

Robertus Engelbertus Aleida Ruiter; geboren in Brunssum op 28 juni 1966; woonplaats Mariarade

Prins Robert I van Groot Mariarade en omstreken